De basics leren van een computer

Een steeds groter gedeelte van ons leven speelt zich af op het internet. In de jaren die komen zal dit aandeel alleen maar groeien en groeien. Het is niet te hopen dat we straks ons huis niet meer uitkomen omdat alles via het internet te regelen is. Wel lijkt het steeds meer die kant op te gaan. Je kunt tegenwoordig al online studies volgen, online kleding kopen, je boodschappen doen, je bankzaken regelen, een vakantie boeken en ga zo maar door. Het is daarom zeker aan te raden om goed met een computer om te kunnen gaan. Als je daar nog moeite mee hebt, is het handig om het volgende overzicht door te nemen, waarin een overzicht wordt gegeven van de basis dingen van een computer. Zo kun je beter leren omgaan met je computer.

De basisstappen van het werken met een computer

In eerste instantie is het belangrijk te weten is dat een aantal instrumenten nodig is om met de computer aan de slag te gaan. Je hebt in principe een monitor nodig, de computer zelf, een toetsenbord en een muis. Bij een laptop zit dit allemaal inbegrepen. Als beginnende computer is het aan te raden om eerst goed te leren hoe je overweg moet gaan met je muis en het toetsenbord, of het touchpad in het geval van een laptop.

Door met de muis heen en weer te gaan gaat er een pijltje bewegen op het computerscherm. Door op de linker muisknop de druk kun je een bepaald venster aanklikken. Sommige functies op de computer kunnen alleen geactiveerd worden door er dubbel op te klikken of door op de rechter muisknop te drukken. Daarnaast is het handig om in het begin te leren om te typen, al zal dit voor de mensen die een typemachine gewend zijn geen al te groot probleem vormen.

Een volgend stap voor het goed om leren gaan met de computer is het kennismaken met een bestuurssysteem. Voor de meeste mensen zal dit Windows zijn. Om te oefenen kan het handig zijn om via het Windows-icoontje linksonder in het scherm te proberen de computer opnieuw op te starten of om Internet Explorer op het scherm te doen verschijnen.

Vervolgens is het aan te raden om handig te worden in het gebruik van tekstverwerkingsprogramma’s, zoals Microsoft Word. Dit is een veel gebruikte functie om lange stukken tekst te kunnen schrijven op de computer om die vervolgens op te kunnen slaan.

De vierde en laatste stap die je als beginnende gebruiker moet zetten is oefenen met het gebruik van internet. Dat doe je door eerst de browser te openen en een website in de zoekbalk in te vullen. Een goed voorbeeld is de zoekmachine Google, dat je kunt gebruiken om dingen op te zoeken door ze in te vullen in de zoekbalk. Verder kun je nog een mailaccount aan maken en een video openen.

De voordelen van een computer leren gebruiken

Omdat de huidige maatschappij zich steeds meer gaat richten op de online wereld, is het praktisch om op jonge leeftijd al om te leren gaan met computers. Zeker tegen dat kinderen de leeftijd bereiken dat ze op zoek kunnen gaan naar een baan, zal de wereld nog verder gedigitaliseerd zijn. Programma’s als Microsoft Word en Excel zijn in het bedrijfsleven veelgebruikte verwerkingsprogramma’s en het is dus aan te raden om op vroege leeftijd te beginnen met het leren gebruiken daarvan.

Daarom geven veel basis- en middelbare scholen al cursussen of vakken in het gebruiken van de computer. Het voordeel van het vroeg gebruik leren maken van een computer is dat het stimuleert creatiever en zelfverzekerder te denken. Bovendien zijn de mogelijkheden hier aanwezig. In veel armere landen kunnen even creatieve kinderen zich niet zo ontwikkelen als in het westen, aangezien computers vaak ontbreken.

Ook zorgt het gebruik maken van een browser en programma’s als Word ervoor dat kinderen beter leren spellen en de grammatica beter onder de knie krijgen. Andere voordelen zijn bijvoorbeeld dat het veel efficiënter werken is op de computer dan zonder. Je kunt snel dingen opzoeken, teksten schrijven en in contact komen met anderen via bijvoorbeeld de mail of sociale media.

Volgens verschillende studies zorgt het gebruiken van computers ook daadwerkelijk voor en verbetering van de cijfers en zijn kinderen meer betrokken bij de onderwerpen die worden besproken in de klas. Bovendien wordt bij alle soort banen en bij elke beroepsgroep tegenwoordig een computer gebruikt, waardoor het essentieel is dat je als kind al goed leert omgang met de bekende programma’s.