Gebruik van G Suite voor onderwijs

Ons leven speelt zich in toenemende mate online af. We shoppen steeds meer via het internet en ook het opzoeken van informatie of bestellen van eten gebeurt steeds meer online. Doordat het internet enorm veel mogelijkheden biedt, is ook het gebruik van internet voor het geven van onderwijs aan een stevige opmars bezig. Grote internet bedrijven leggen zich dan ook steeds meer toe op het produceren van applicaties die geschikt zijn voor gebruik in het onderwijs. Één van de meest bekende van deze applicaties is G Suite dat is ontwikkeld door Google.

Eerdere namen van G Suite zijn Google apps for work en Google Apps for your domain, onder deze namen zou je G Suite dus ook kunnen kennen. De software die bij Google Suite hoort bestaat sinds 28 augustus 2006. G Suite staat voor Google Suite en bestaat uit allerlei applicaties, software en producten die het werken in de cloud makkelijker en productiever moeten maken.

Onderdelen van G Suite

Bekende applicaties die G Suite omvat zijn bijvoorbeeld Gmail, Hangouts, Google Calender en Google+. Deze vier applicaties zijn uitstekend te gebruiken om te communiceren over zaken die gerelateerd zijn aan onderwijs. Maar ook voor samenwerking aan bijvoorbeeld opdrachten, omvat G Suite de nodige applicaties. Dit zijn bijvoorbeeld Google Docs, Sheets, Slides, Forms and Sites.

Het prettige aan deze applicaties is dat je er tegelijkertijd met meerdere mensen in kunt werken. Google Docs bevat bijvoorbeeld een word document waarin je met alle mensen met wie het document is gedeeld tegelijk kunt werken. Dit zorgt ervoor dat het een stuk makkelijker is om samen aan een opdracht te werken en dat je de opdracht niet de hele tijd hoeft rond te sturen om iedereen van de laatste vorderingen op de hoogte te brengen. Op 24 april 2012 kwam het opslagmedium Google Drive bij de eerder genoemde applicaties. Het werd gepresenteerd als een plaats waar je al je documenten kunt creëren, delen en in de documenten kunt samenwerken.

Eerder genoemde applicaties als Google Docs, Sheets en Slides zijn tegenwoordig geïntegreerd in Google Drive. Dit betekent dat je als je een document zoals een groepsopdracht deelt met je groepsgenoten via Google Drive, je er automatisch tegelijkertijd in kunt werken via bijvoorbeeld Google Docs. Het belangrijkste aan het volgen van onderwijs is natuurlijk leren. Door gebruik te maken van G Suite kun je niet alleen makkelijk samenwerken maar je kunt ook meer leren over het gebruik van de programma’s.

Doordat Google slimme software in G Suite heeft geïmplementeerd, kun je bijvoorbeeld in Google Sheets vragen naar de correlatie tussen twee variabelen. Je kunt bijvoorbeeld vragen naar het verband tussen winst en inkomsten van een bepaalde onderneming. Google Sheets zal je dan vertellen dat de winst wordt berekend door de kosten af te trekken van de inkomsten.

Ook zal de formule worden gegeven die ervoor kan zorgen dat in het vervolg de winst automatisch zal worden berekend. Zo leer je door vragen te stellen ook zelf de formules schrijven in Google Sheets. Het stellen van vragen en het ontdekken van de werking van de programma’s doe je door rechtsonder in beeld op verkennen te klikken.

Manieren om G Suite te gebruiken

Zoals genoemd is G Suite een uitstekend hulpmiddel om groepsopdrachten uit te werken. Dit wordt veroorzaakt doordat je tegelijkertijd samen aan documenten kunt werken die voor ieder groepslid inzichtelijk zijn, dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat je niet steeds hoeft samen te komen om samen te werken. Toch is het wel prettig om soms een afspraak te plannen en ook hier is G Suite erg handig voor.

Een erg handige manier om G Suite te gebruiken is namelijk voor het maken van afspraken. Je gebruikt dan Google Calendar en deze applicatie zal automatisch de agenda’s van alle groepsleden of collega’s vergelijken. Het programma bepaalt vervolgens het meest geschikte tijdstip waarop zoveel mogelijk genodigden beschikbaar zijn. Ook is het mogelijk Google Calendar een geschikte locatie te laten bepalen op basis van locaties van eerdere meetings. Een belangrijk aspect dat vaak terugkomt bij groepsopdrachten is het maken van presentaties.

Voor veel studenten en leerlingen is dit vaak het meest enerverende en spannende gedeelte van de opdracht. Maar ook voor het maken van een presentatie is G Suite een uitstekend hulpmiddel. Een probleem dat vaak aan de orde komt is dat studenten meer tijd in de vormgeving dan in de inhoud van een presentatie stoppen. G Suite lost dit probleem op door afhankelijk van het onderwerp automatisch met een geschikte vormgeving op de proppen te komen.

Ook deze functie kun je bereiken door te klikken op verkennen in Google Presentations. Deze functie leert ook nog eens van iedere presentatie die met Google Presentations wordt gemaakt. Als de studenten toch een andere vormgeving kiezen dan door de verken functie wordt aangeraden zal dit in de volgende adviezen worden meegewogen.