Gids voor kinderen op het internet

Vroeger lazen kinderen boeken of stelden ze vragen om aan informatie te komen. Opgroeien zonder gebruik van internet voor het zoeken van informatie is tegenwoordig echter bijna niet meer voor te stellen. Het zoeken van informatie via het internet kan handig zijn bij het maken van spreekbeurten, werkstukken maar ook in het gewone dagelijkse leven.

Bovendien kan het gebruik van internet voor kinderen leuk zijn doordat ze spelletjes kunnen spelen, recepten of spelletjes opzoeken of contact kunnen hebben met vriendjes of vriendinnetjes. Het internet heeft dus veel te bieden aan kinderen, maar er zijn natuurlijk ook een aantal gevaren. Zo zijn er een aantal zaken waarvan u liever heeft dat uw kind er niet mee in aanraking komt zoals, seksueel getinte beelden of gewelddadige beelden.

Ook het downloaden van virussen of verstrekken van persoonlijke gegevens is natuurlijk uit den boze. Onder het mom voorkomen is beter dan genezen zullen we in deze tekst tips geven over hoe u er voor kunt zorgen dat uw kind niet met dergelijke zaken in aanraking komt.

Help kinderen om veilig online te blijven

Het internet heeft een hoop te bieden dat de ontwikkeling van uw kinderen ten goede kan komen. Je kunt er een hoop leren en ook voor het houden van contact is het een zeer geschikt medium. Bovendien kan het op jonge leeftijd leren omgaan met computers en het internet op latere leeftijd zeer goed van pas komen.

Kinderen verbieden op internet te surfen is dan ook geen goede manier om ze te beschermen tegen de gevaren van het internet. Het is beter om toezicht te houden en de kinderen te informeren over wat wel en wat niet mag. Omdat het lastig kan zijn om zelf regels te bepalen hebben wij er een aantal opgesteld.

Laat je kinderen deze regels goed doornemen en leg ze eventueel neer naast de computer of het tablet als je kind gaat surfen. Ondanks deze regels moet je natuurlijk wel af en toe checken wat je kind aan het doen is en kan het bovendien leuk zijn samen eens te surfen en te kijken wat je kind bezighoudt. De regels luiden als volgt:

1. Ik zal het mijn ouders direct vertellen als ik iets zie wat mij een onprettig gevoel geeft.

2. Ik zal nooit afspreken met iemand die ik online ben tegengekomen zonder dat eerst door mijn ouders te laten controleren. Als mijn ouders het goedvinden zal ik afspreken op een publieke plek met een ouder erbij.

3. Ik zal nooit enige persoonlijke informatie zoals adres, telefoonnummer of geboortedatum delen met iemand via het internet zonder dat ik daar toestemming van een ouder voor heb.

4. Ik zal niet reageren op een bericht dat mij een ongemakkelijk gevoel geeft. Het is niet mijn fout dat ik zulke berichten krijg. Als het gebeurt vertel ik het mijn ouders direct.

5. Ik zal met mijn ouders praten over het online plaatsen van foto’s van mezelf of anderen. Als mijn ouders iets ongepast vinden zal ik de foto niet plaatsen.

6. Ik zal mijn wachtwoorden niet aan iemand anders dan mijn ouders geven. Zelfs niet aan mijn beste vrienden of andere familieleden.

7. Ik zal met mijn ouders overleggen zodat we regels kunnen afspreken over online gaan en het gebruik van een mobiele telefoon. We beslissen dan over het tijdstip, de duur van het online gaan en wat online een veilige omgeving is om te bezoeken. Ik zal geen andere omgeving bezoeken of de regels breken zonder hun toestemming.

8. Ik zal me online goed gedragen en niets doen dat tegen de wet is of andere mensen kan beschadigen.

9. Ik zal met mijn ouders software controleren voordat ik het download of installeer. Dit geldt ook voor andere zaken die de computer of het mobiele apparaat kunnen beschadigen.

10. Ik zal mijn ouders helpen te begrijpen hoe je online plezier kunt hebben en dingen kunt leren. Ook zal ik ze dingen leren over het internet, computers en andere nieuwe technologie.

Kinderen online spellen laten spelen

Het spelen van spelletjes kan een leuke manier zijn om online plezier te hebben. Er zijn verschillende websites waar u uw kinderen allerhande spelletjes kunt laten spelen. Er zitten tussen deze websites met spelletjes echter ook een hoop online casino’s.

Op deze websites kun je spelletjes zoals roulette en blackjack gratis proberen. Het is echter verstandig om je kinderen te verbieden deze gok spelletjes te spelen. Je speelt als je de spellen gratis probeert weliswaar met een virtueel geldbedrag maar leert zo op een jonge leeftijd toch al hoe gokken voor geld in zijn werk gaat. Dit kan als gevolg hebben dat de stap om later wel voor echt geld te gaan gokken een stuk kleiner is.