Het belang van zelfstudie

Een heel groot gedeelte van je schoolcarrière besteed je tijd aan zelfstudie. Op de basisschool blijft dat over het algemeen beperkt tot topografie en af en toe een spreekbeurt of boekbespreking. Later in het middelbaar onderwijs krijg je als student veelvuldig te maken met proefwerken waarbij studenten grote stukken leerstof zich eigen moeten maken.

Als student speelt zelfstudie helemaal een grote rol, al is de hoeveelheid ervan natuurlijk afhankelijk van de studie die je doet. Maar wat wel te concluderen valt is dat zelfstudie een belangrijk aspect is van je tijd op school. Het kan een stevig fundament vormen, als het goed gedaan wordt. Ook al hebben studenten niet altijd zin om grote stukken tekst door te nemen, toch is het belang van zelfstudie enorm. Daarnaast brengt het ook in meerdere opzichten grote voordelen met zich mee. Onder andere daarvan zullen we hier een overzicht geven.

Het belang van zelfstudie

Het belang van een goede manier van zelfstudie is zeer belangrijk en daarom is het per definitie nodig om te weten hoe je dat zo goed mogelijk doet. Dat zorgt er namelijk voor dat je kritische denkvaardigheden ontwikkelt, die handig kunnen zijn wanneer je problemen moet oplossen waar je nog nooit eerder mee te maken hebt gehad.

Aangezien een student ook zijn examen of tentamens zelf moet maken, is het niet altijd nodig dat een docent alles voorkauwt wat de tentamenstof betreft. Studies hebben uitgewezen dat in veel gevallen het een belangrijk proces is om bepaalde problemen of opdrachten zelf uit te vogelen, zodat de studenten zelfstandiger worden. Dat kan weer van pas komen in het latere leven, bijvoorbeeld op de werkvloer. Daar komt bij dat de meest succesvolle wetenschappers in de geschiedenis mensen geweest zijn, die op eigen houtje opereerde. Neem nou iemand als Copernicus, die zelf ontdekte dat de zon het centrum was van als zonnestelsel.

Mensen die alleen vaardigheden bezitten die ze hebben geleerd bij de traditionele manier van studeren, volgens het normale schoolse systeem, schieten in bepaalde opzichten duidelijk tekort. Dat soort mensen kunnen door zelfstudie dat tekortschieten aanvullen, waardoor een scala aan nieuwe mogelijkheden ontstaan op het gebied van werk en interesses. De meest succesvolle mensen op de wereld zijn namelijk mensen die ook in hoge mate aan zelfstudie hebben gedaan. Door gebruik te maken van deze vrijheid leer je het meest.

Je leert zelfstandig met problemen om te gaan die je tegenkomt onderweg, breidt je kennis uit en ga zo maar door. Het geloof dat we dit allemaal in ons hebben, ook wel de Ultieme Les genoemd, zorgt ervoor dat je gefocust bent op wat je wilt waardoor je beter gemotiveerd bent om dat doel ook te halen. Ook is zelfstudie absoluut niet gebonden aan leeftijd. Dus ook als je 40 of 50 bent, ben je niet te oud om te leren. Op die leeftijd is het nog steeds mogelijk nieuwe deuren te openen, nieuwe dingen te ontdekken. Als die motivatie ook op late leeftijd nog kan opbrengen zorgt dat vanzelf ook voor een goede discipline wat betreft studeren voor jezelf. Dat geldt natuurlijk ook voor wat jongere mensen.

Voordelen

Zelfstudie is, wanneer correct uitgevoerd, de optimale manier van leermateriaal tot je nemen. Het is natuurlijk mogelijk om kort van tevoren te beginnen met leren voor het tentamen, maar het nadeel is dat de geleerde stof veel korter blijft hangen, vaak ben je het de volgende dag alweer vergeten. Daar komt bij dat cijfers veel lager uitvallen dan wanneer je de juiste methode van zelfstudie gebruikt. Als je een juiste methode volgt, studeer je ook het meest efficiënt. Zo ben je dus relatief weinig tijd kwijt en haal je hoge cijfers.

Dat lijkt ons zeker een win-win situatie. Bovendien zitten er veel voordelen aan zelfstudie, vooral op persoonlijk vlak. Je kunt namelijk, in tegenstelling tot op school leren, bij zelfstudie je eigen tijd indelen en zonder regels studeren. Al is het natuurlijk wel handig om jezelf een aantal regels op te leggen, zodat je gedisciplineerd blijft. Ook is een groot voordeel dat je alleen onderzoek kan doen en dingen kan leren over een onderwerp dat je echt interesseert.

Op de middelbare school of tijdens je studie zal het grootste gedeelte van de vakken, of in ieder geval een aantal daarvan, de meeste mensen nagenoeg niets interesseren. Daarnaast kan het een groot voordeel zijn dat je vanuit eigen overtuiging kunt leren, in plaats van misschien een overtuiging van een docent die je niet deelt. Ook kan een methode van het overbrengen van de stof die door de leraar gehanteerd wordt voor jou niet werken.

Bij zelfstudie bepaal je die methode natuurlijk zelf. Verder leer je zelfstandig opereren, zelfstandig omgaan met problemen. Bewezen is inmiddels dat het zorgt voor het beter maken van toetsen of examens, omdat je al gewend bent om zelfstandig problemen te tackelen. Als je alleen op school hebt geleerd, is er altijd een docent beschikbaar die je alles kan uitleggen.

Dat zorgt ervoor dat je het onderwerp wel begrijpt, maar je hebt niet zelf geleerd hoe je het probleem moet oplossen. Verder is een groot voordeel dat je niet continu kritiek krijgt op wat je aan het doen bent van medestudenten, leraren of mentoren. Toch blijft het een aanrader om wel feedback te vragen van een docent of iemand van de opleiding, om vooruitgang te blijven boeken.

Het kan in ieder geval handig zijn om bijvoorbeeld feedback te vragen over je planning aan een persoon die gespecialiseerd is op gebied van het onderwerp dat je zelf wilt gaan leren. Maar misschien wel het grootste en belangrijkste voordeel van zelfstudie is dat je zelfvertrouwen opdoet. Als je gelooft dat je het kan, dan ga je er in het algemeen ook volledig voor en dan zal je zien dat je cijfers de hoogte in gaan.