Online onderwijs

Voor een groot deel op de wereld, begint het leven zich steeds meer af te spelen op het internet. Je ziet in de huidige tijd bijvoorbeeld winkelketen na winkelketen failliet gaan, omdat mensen simpelweg lieve online hun inkopen doen voor kleren of schoenen dan dat ze echt naar een winkel toegaan. Een groot voordeel daarvan is dat het veel tijd scheelt, aangezien je niet helemaal naar die winkel toe hoeft te reizen. Daarnaast kun je het thuis binnen een paar klikken doen, terwijl je in een joggingbroek op je luie stoel zit.

Ook bankzaken of het boeken van een vakantie gaan over het algemeen via internet tegenwoordig. Veel mensen besluiten daarom ook om online een studie te volgen, aangezien ze bijvoorbeeld geen tijd hebben om naar een school te gaan om te leren wat ze willen doen. Deze vorm van onderwijs wordt de laatste jaren steeds populairder en vormt daarom een belangrijk onderdeel van het onderwijssysteem van de huidige maatschappij.

Voordelen van online onderwijs

Door de groeiende invloed van het internet dus, wordt online onderwijs steeds belangrijker. Er zitten immers veel voordelen aan ten opzichte van het traditionele onderwijs, waar de overheid een grotere invloed heeft doordat ze bepalen wat je moet leren. Als je online onderwijs volgt is het eerste voordeel dat je in principe kan gaan studeren wat je wilt, zonder dat de overheid zich hiermee bemoeit.

Zo kun je een programma opstellen dat beter bij je bast. Je kunt eigenlijk alle vakken doen, die beschikbaar zijn voor alle vier jaar durende universitaire studies. Een ander groot voordeel is dat je bij wijze van spreken vanuit je luie stoel bepaalde vakken kunt volgen. Aangezien je over het algemeen thuis studeert, alleen gebruikmakend van het internet, kun je het je zo gemakkelijk maken als je zelf wil. Wanneer je geen zin hebt om je op te maken of formele kleding aan te trekken, dan is het net zo goed mogelijk om de hele dag in joggingbroek te blijven zitten. Het afronden van een online studie is daarnaast ook nog eens van grote waarde vanwege het feit dat het goed staat op een cv.

Het laat zien dat je toegewijd bent en open staat voor het leren van nieuwe dingen, wat voor werkgevers als positief gezien kan worden wanneer je voor een baan solliciteert. Zelfs op latere leeftijd kan dit dus nog van belang zijn. Een groot en bekend probleem in het huidige onderwijs is bovendien dat het tempo dat door veel docenten voor gehanteerd wordt, voor veel mensen ongeschikt is.

Voor sommige studenten gaat het vaak veel te snel, waardoor ze de uitleg niet snappen en voor andere studenten gaat het juist te langzaam, waardoor ze zich gaan vervelen. Met online studeren bestaat er het voordeel dat een student kan studeren op eigen tempo. Je kunt zelf bepalen wat je wanneer doet, opdat je zo veel mogelijk opsteekt en efficiënt werkt.

Verder is ook een groot voordeel van online onderwijs dat het over het algemeen een stuk goedkoper is. Voor een universitaire studie betaal je tegenwoordig bijna 2000 euro per jaar, aangezien je onder andere ook betaalt voor de lesgevende docenten en de faciliteiten van de universiteit.

Voordelen van online onderwijs voor kinderen

Er is een duidelijk verschil tussen leren en studeren. Waar studeren eigenlijk over het algemeen wordt opgevat al onprettig, hoeft leren dat niet per se te zijn. Daarnaast brengt studeren over het algemeen verplichtingen met zich mee en lijkt leren meer vrijwillig. Voor kinderen op de basisschool is leren sowieso een geschikte manier van dingen bijbrengen dan ze verplichtingen op te leggen door ze te laten studeren.

Daarom is online de ideale oplossing voor die kinderen. Ook voor hen bestaan er namelijk grote voordelen. Misschien is qua intellectualiteit een klas van een basisschool wel het meest divers, waardoor het tempo van de leraar eigenlijk voor bijna niemand geschikt is. Door je kind online onderwijs te laten krijgen kan hij of zij op eigen tempo leren. De wat slimmere kinderen raken dan ook niet verveeld. Ook voor ouders heeft het voordelen, aangezien het tijd en vechten voor een parkeerplek scheelt. Ook biedt het de ideale uitkomst wanneer je ver moet reizen voor een school van je kind of als je kind aan huis gebonden is door bijvoorbeeld een ziekte. Ook zorgt het ervoor dat je kind niet gepest kan geworden, wat vaak al op basisscholen begint.

Een ander voordeel is dat kinderen online een vak kunnen halen waar ze eerder op school voor gezakt zijn. Ook leren kinderen omgaan met verantwoordelijkheid en worden ze onafhankelijker. Omdat online onderwijs via de computer gaat leert je kind ook goed omgaan met het internet en programma’s die later van pas kunnen komen in het leven. Bovendien zijn op het internet, bijvoorbeeld op tablets of op de computer, genoeg spelletjes te downloaden die je kind geweldig zal gaan vinden die naast vermakelijk ook nog eens enorm leerzaam zijn. Voor jonge kinderen is dat een uitstekende manier om ze te betrekken bij hun leer proces.