Sociale media voor het onderwijs

Je wordt er mee dood gegooid tegenwoordig. De term sociale media komt continu voorbij in de kranten op het journaal, je kunt er niet omheen. De meest bekende persoon die gebruik maakt van en bekend staat om zijn sociale media is de president van de Verenigde Staten Donald Trump. Sinds de opkomst van de smartphones en het oprichten van die sociale media, zoals Youtube, Facebook of Twitter, hebben mensen ineens massaal de behoefte om berichten, foto’s en andere informatie te delen met andere mensen. De vraag is echter of sociale media ook geschikt kunnen zijn voor leerlingen in het onderwijs, aangezien het makkelijk te gebruiken is, je eenvoudig met elkaar in contact komt en enorm veel met elkaar kunt delen.

Het begrip, of eigenlijk begrippen, sociale media wordt over het algemeen beschreven als verzamelnaam voor verschillende platformen die online te vinden zijn en waarop je berichten, video’s en andere informatie kunt delen. Zonder dat er een soort controle is over wat er in de wereld in wordt gestuurd, waardoor in feite iedereen die actief is meehelpt het platform groot te maken. Het draait bij zulke sociale media platforms met name om de interactie tussen mensen.

Veel bekende personen gebruiken hun sociale media accounts dan ook om bijvoorbeeld in contact te komen met hun fans en zijn daardoor veel meer benaderbaar. Hoewel er volgens sommige mensen wel wat nadelen aan het gebruiken van sociale media verbonden zitten, is het in principe prima te gebruiken in het onderwijs.

Voordelen van sociale media in het onderwijs

Een groot voordeel van het gebruiken van sociale media in het onderwijs is dat leerlingen zo heel erg makkelijk met elkaar in contact komen. Volgens verschillende studies is aangetoond dat jongeren in principe het meest leren van de interactie met medestudenten. Het vormen van studiegroepen is een mooi voorbeeld wat uit die interactie via sociale media zou kunnen volgen. Het zou zelfs efficiënter en beter zijn om in een kleine studiegroep via sociale media te werken, dan volledig de lesmethode van de docent te volgen aangezien dat toch vaak een eigen interpretatie is van de docent.

Voor sommige studenten zal die methode misschien helemaal niet geschikt zijn. Door middel van interactie en het bespreken van de stof met anderen zou je het lesmateriaal ook beter tot je kunnen nemen. Ook is het beter om interactie te hebben met je medestudenten dan alles in je eentje te leren en problemen in je eentje op te lossen.

Bij deze vorm van interactie is het niet eens per se nodig dat je de medestudenten, of mensen met hetzelfde probleem, kent. Door het slim gebruiken van hashtags, is het al mogelijk om met anderen in contact te komen die met hetzelfde probleem zitten. Het is dan bijvoorbeeld mogelijk om samen het probleem op te lossen, of het is mogelijk dat je antwoord krijgt van iemand die het wel weet. Bovendien is deze manier van onderwijs ook interessant en aansprekend voor jongeren. Wel moet hierbij vermeld worden dat deze vorm van onderwijs natuurlijk niet betekent dat docenten niet nodig moeten zijn. Maar ook deze docenten moeten met hun tijd mee en lerarenopleidingen zouden aandacht moeten besteden aan het technologische aspect van onderwijs, zodat opgeleide docenten daar thuis in zijn.

Ook docenten kunnen bijvoorbeeld een account aanmaken op sociale media op interactief te zijn met studenten. Bovendien ontwikkelen studenten hun vaardigheid om informatie te beoordelen, te analyseren, te bewaren en te delen en dat zelfs zonder het zich te realiseren. Wel zitten er natuurlijk ook een paar nadelen aan sociale media.

Het is in ieder geval verstandig om te weten hoe die platforms werken. Als je eenmaal iets gepost op een account dan is het niet gemakkelijk om dat bericht van het internet af te halen, bijna onmogelijk zelfs stellen sommige experts. Daarom is het ook belangrijk dat er duidelijke regels worden opgesteld, als je het gaan gebruiken als onderdeel van het onderwijsprogramma. Het nadeel van sociale media is ook dat na een paar jaar de populariteit van een platform drastisch kan afnemen. Wie heeft het tegenwoordig namelijk nog over Hyves?

Ook Twitter verliest veel gebruikers, zo is over het algemeen bekend. Nieuwe platforms komen daarentegen op, zoals Live.me dat op dit moment erg populair is in de Verenigde Staten omdat je er mee kunt livestreamen. Ook Snapchat is een platform dat nog altijd aan populariteit wint.